NÁDYCH

Penelope Douglas

Ale zraniteľnosť neznamená vždy slabosť. Niekedy treba svoju zraniteľnosť ukázať, aby ti aj iní ľudia ukázali, čo ich trápi.“

Tate. Mladé, veľmi múdre dievča, s ktorým sa osud už v detstve veľmi nepekne zahral. Kvôli rakovine prišla o mamu a s jej otcom tak ostali sami. Otec Tate je pracovne veľmi vyťažený, veľa času tak trávi sama alebo so starou mamou.
V škole sa jej, čo sa učenia týka, darí, s priateľmi a osobnou reputáciou je to však horšie.
Tate má len jedného veľmi blízkeho človeka a tou je jej najlepšia kamoška K.C. Nespôsobila si to však sama. Všetko to spôsobil jeden chalan, Jered, ktorý jej znepríjemňuje skoro každý jeden deň.

Jared. Mladý chalan, ktorý býva hneď oproti Tate. Od malička, od kedy sa Tate po maminej smrti s otcom presťahovala, tvorili s Jaredom nerozlučnú dvojicu. Jedno lebo sa však všetko zmenilo a odvtedy sa Tate trápi.
Ako sa postupne v deji dozvedáme, s Jaredom sa život tiež nemaznal, a to spôsobilo jeho neprimerané, a pre Tate, veľmi nepríjemné správanie, ktorému nevedela prísť na koreň.

„Urobil to pre mňa. Nikto iný by to nespravil. Bolo to naše špeciálne miesto, jedno z mnohých, a on ho zmenil na ešte kúzelnejšie a zázračnejšie.“

Tate sa na jeden rok rozhodne odísť do Francúzka a po návrate už nie je tou, akou bola. A ako sa postupne ukáže, aj Jaredovo správanie sa menilo.
Po roku vo Francúzku a rozhovore s priateľkou K.C., rozhodla sa Tate bojovať. Nenechať sa viac Jaredom ohovárať po celej škole a ponižovať.

Z príbehu nám začne byť postupne jasné Jaredovo správanie voči Tate. Odhaľuje sa nám pravda o tom, že jej nechce ubližovať v pravom slova zmysle. Nazvime to skôr žiarlivosť a neschopnosť bojovať so svojimi vlastnými pocitmi.
Áno. Je pravdou, že takéto správanie nie je ospravedlniteľne žiadnym spôsobom, nech už je za tým čokoľvek. A sama si neviem predstaviť, ako by som v takej situácii zareagovala.
Príbeh Jareda a Tate nám však s časti môže poukazovať aj na to, že niekedy stojí za to vypočuť si aj druhú stranu mince. Nie pre toho druhého človeka ale sami pre seba.

„Som jeho. A on je môj.
Nikdy sme sa nevzdialili. Formovali sme sa navzájom, aj keď sme si to neuvedomovali.
A teraz sme už boli kompletný.“

Priznám sa, nedalo mi nepremýšľať na láskou, ktorú Tate k Jaredovi cíti. Ako prvé sa naskytá otázka, prečo by sa niekto zaľúbil do človeka, ktorý ho doslova šikanuje.
Pravdou však je, že Tate ľúbila Jareda ešte skôr, ako sa to celé začalo. Áno, boli ešte deťmi, no znamenal pre ňu veľmi veľa. Veľa krát len vďaka nemu dokázala zvládnuť ťažké situácie ako napríklad tá, keď jej zomrela mama. Patril do jej života vtedy a patril do neho aj teraz, či sa jej to páčilo, alebo nie. A možno aj práve preto ju Jaredovo správanie sa voči nej tak veľmi bolelo.

Aj bez toho aby som to spomenula, musí byť každému aspoň z časti jasné, ako sa tento príbeh skončí. Napriek tomu je však písaný pútavo a zvraty v deji spôsobujú, že si už koncom nie ste dopredu taký istý, ako na začiatku.

Osudy Jareda a Tate sa odohrávajú v poslednom ročníku na strednej škole, kde hlavnými témami je druh šikany, no zároveň aj láska, ktorá ako sa ukáže aj v tomto príbehu je schopná prekonať aj nemožné.
Hoci je kniha Nádych z kategórie „teenage“, veľmi sa mi páčila. Trochu si oddýchnuť od „dospeláckych“ záležitostí. niekedy nie je na škodu.
Je to kniha, ktorú prelúskate bez problémov za dva dni a v pokoji pri nej zrelaxujete.

„Včerajšok je nekonečný.
Zajtrajšok nedosiahnuteľný.
Kým si neprišla ty.“

O autorke:

Penelope Douglas je autorkou najpredávanejších kníh podľa New York Times, USA Today a Wall Street Journal.
Jej knihy boli preložené do štrnástich jazykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *