ZÁKULISIE SAMOVYDÁVANIA

Michaela Zamari

Písanie je jedna z najkrajších činností.
Nikdy sa jej nevzdávajte,
aj keby mala mať význam iba pre vás
a vy by ste mali byť vaším jediným čitateľom.“

Ako prvé musím podotknúť, že toto nie je úplne recenzia. Skôr je to iba môj názor a odporúčanie.

Ležia vám v šuflíku (v počítači) rukopisy vašich príbehov? Chcete si vydať vlastnú knihu a chcete aby vaše príbehy uzreli svetlo knižného sveta? … Alebo ani nepíšete, no zaujíma vás, ako to vyzerá „na druhej strane“ tohto krásneho remesla? Čo všetko je za tým a čo všetko je potrebné urobiť, kým konečne držíte hotovú knihu v rukách? … Ak aspoň na niečo z toho odpovedáte áno, toto je určite niečo pre vás.

Verím tomu, že je veľa šikovných a talentovaných začínajúcich autorov, ktorý túžia po tom, aby sa ich príbeh dostal do povedomia čitateľov v podobe vydanej knihy. Nie každý má však to šťastie, že si práve ich rukopis jedno z vydavateľstiev vyberie, alebo sa jeho predstavy a očakávania nezhodujú s predstavami konkrétneho vydavateľstva.
Michaela Zamari nám vo svojej knihe, ktorú by som možno nazvala aj akýmsi návodom na to, ako vydať svoj príbeh po vlastnej osi, približuje všetko dôležité a všetko, čo je nutné urobiť, aby sa autorov sen stal skutočnosťou.
Kniha je písaná na základe vlastných skúseností a hlavne tak, aby bola čo najzrozumiteľnejšia. Opisuje v nej celý proces, ktorým si musí autor samovydavateľ prejsť, koho každého musí osloviť, načo si dávať pozor a načo upriamiť svoju pozornosť.
Veľmi sa páčil nápad zahrnúť do knihy aj ďalších autorov, ktorí sa odhodlali ísť cestou samovydávania.
Tak isto sa mi veľmi páčil spôsob, akým autorka všetky informácie podala. Bolo to prehľadné, všetko jednoducho popísané a vysvetlené a že nám poskytla vlastnú skúsenosť, ktorá je mnoho krát oveľa lepším pomocníkom ako desiatky, či stovky článkov a informácií, ktoré si viete nájsť.

Ja som tiež jednou z tých, ktorá miluje písanie a veľmi túžim po tom, aby sa moje príbehy dostali medzi vás, čitateľov a knihomoľov. Rukopis môjho románu som zaslala niekoľkým vydavateľstvám pred necelými tromi mesiacmi. Viem, že je to ešte krátko, že môže trvať veľmi dlho, kým sa mi podarí svojim rukopisom osloviť aspoň jedno vydavateľstvo, no poviem vám, bez podobných predošlých skúseností, začínajú byť aj tie tri mesiace bez odpovede (respektíve s odpoveďou „ Ďakujeme, že ste nás oslovili, no bohužiaľ nemáme o váš rukopis záujem“) demotivujúce.
Aj preto som nesmierne vďačná za nápad napísať túto knihu, ktorá nie je nápomocná iba množstvom informácií, ktoré obsahuje, no zároveň dodáva akúsi nádej a odvahu ísť si ďalej za svojím snom a nevzdávať sa. … Aspoň mne tú odvahu dodala a za to ďakujem. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *