KAVIAREŇ V KODANI

Julie Caplinová

„Možno … možno by som mohla nechať tomu jeden raz voľný priebeh.
Jednoducho len byť.
Tá myšlienka bola náhle oslobodzujúca.“

„Vitajte v útulnej kaviarni, kde to vonia škoricou, horúcou čokoládou a láskou.“

Nádherná obálka v spojení s touto vetou, hoci ja by som horúcu čokoládu vymenila za cappuccino, ma zlákali prečítať si anotáciu a pár recenzií, po ktorých som už neváhala ani minútu a knihu Kaviareň v Kodani si hneď zakúpila (a rovno k nej som pribalila aj knihu Pekáreň v Brookline, ktorá je ďalším dielom zo série a po prečítaní prvej z nich viem, že nutne potrebujem prečítať aj všetky ostatné).

„Jedlo je potrebné pripravovať s láskou.
Všetko potom hneď chutí lepšie.
Starosti nechajte za dverami.“

Poviem vám, ak do teraz u mňa nepatrila Kodaň do zoznamu miest, ktoré chcem navštíviť, od prečítania tejto knihy sa tam určite zaraďuje.
Autorka poňala popis miest veľmi zaujímavo a pútavo. Všetky tie budovy, miesta, okolie, vône aj chute. Zabrnkalo to na strunu všetkým mojim zmyslom a predstavivosti, až som zatúžila po tom, vidieť a zažiť to všetko na vlastne koži. Celú tú myšlienku so šťastím a láskou Dánov. Človeka to až nabáda zistiť, či to je skutočne pravda.

„Objavil som hygge, v ktorom je možné radovať sa z daždivého dňa,
dávať prednosť tráveniu času so svojimi blízkymi
a sústrediť sa na pospolitosť.
To všetko prispieva k šťastnému životu.“

Celým príbehom sa nesie téma dánskeho hygge.
V skratke ide o spokojnosť, pohodu a o to, aby ste sa vďaka maličkostiam cítili dobre. Hygge je o odovzdaní sa prítomnému okamihu, šťastí a spokojnosti.
K celému konceptu patria aj knihy, teplá deka, šálka horúceho čaju či kávy, upokojujúce svetlo a vôňa sviečok.  Všetko vymenované mám veľmi rada a autorke sa podarilo svojim detailným opisom preniesť celú túto atmosféru až ku mne.

„Musela som bojovať s chuťou otočiť ruku dlaňou hore a prepliesť si prsty s tými jeho.
Ignorovala som myšlienku, že by som to všetko mohla pustiť z hlavy a dovoliť,
aby sa pre zmenu niekto staral o mňa.“

Príbeh Kaviareň v Kodani je poprepletaný životmi viacerých postáv, ukazuje nám priateľstvo, spolupatričnosť a podanie pomocnej ruky.
Je to však aj príbeh romantickej lásky dvoch ľudí, ktorých k sebe, od prvého stretnutia, ťahá čosi silnejšie, ako len túžba.
Okrem iného nájdete v knihe aj množstvo zaujímavých myšlienok, vtipných scén a dialógov, na ktorých som sa z chuti zasmiala.

Je to veľmi príjemné čítanie. Autorka vás dejom a jej pútavým spôsobom písania doslova núti nepustiť knihu z rúk a ponárať sa stále viac a viac do hĺbky príbehu.

Knihu Kaviareň v Kodani vám môžem jedine odporúčať.
Prajem vám príjemné čítanie a vžitie sa (aspoň na malú chvíľu) s dánskym hygge. : )

„Intenzívne som si uvedomovala jeho prítomnosť.
Úplne nevhodne som si spomenula na elektrizujúcu chvíľu, keď sa dotýkal môjho chrbta.“

…..

„Bolo to presne také, ako som tušila, že to bude.
Bola som stratená.“

O autorke:

Julie Caplinová  – kniha Kaviareň v Kodani je autorkiným debutovým románom. Jej ďalšími príbehmi sú Pekáreň v Brookline, Čajovňa v Tokiu, Hotel na Islande, Cukráreň v Paríži, či Pláž v Chorvátsku.
Anglická autoka, ktorá pracuje ako PR. Vďaka svojej práci precestovala nesmierne veľa krajín, čo ju inšpirovalo k napísaniu týchto románov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *