PREDTÝM AKO SOM ŤA POZNALA

Jojo Moyes

„Ten deň sa začal ako každý iný. Všetci ľudia, ktorých som poznala, nenávideli pondelkové rána, ale ja som proti nim nič nemala.“

Mladá Lou Clarková, pracuje v bistre, miluje oblečenie a módu a snaží sa zo všetkých síl, čo najviac pomôcť svojej rodine hlavne po finančnej stránke. Na druhej strane Will Traynor, chlap so skvelou prácou, dobrodruh celým srdcom, ktorý miloval svoj „dokonalý“ život, no osud bol k nemu krutý a po ťažkej nehode ostal ochrnutý a odkázaný na pomoc iných. Dvaja ľudia, ktorý si už hádam ani nemôžu byť navzájom viac odlišný.

Keď Lou nečakane prišla o prácu, začala vytrvalo hľadať ďalšiu. Peňazí nemali nazvyš, a tak bola ochotná skúsiť čokoľvek. Keď prišla ponuka starať sa a robiť spoločnosť mladému ochrnutému Willovi, prijala ju. Hoci to bola práca iba na pol roka, a povedzme si pravdu, tráviť celé dni s nervóznym, ironickým a uštipačným chlapom nie je žiadna malina, bola veľmi dobre zaplatená.

Postupom času si Lou s Willom k sebe našli cestu. Lou sa snažila Willovi aspoň o kúsok spríjemniť každý deň. Keď sa však dozvedela o Willových plánoch so svojím životom, rozhodla sa ukázať mu, aký môže byť život ešte krásny aj napriek osudu, ktorý ho postretol. Vložila sa do toho naplno, až to prinieslo nezhody s jej priateľom Patrikom, ktorý nedokázal prijať fakt, že jeho priateľka myslí aj na niekoho iného a trávi s ním také množstvo času.

„Necítila som sa zúfalá ani nešťastná, či ako by sa mala žena cítiť, keď sa rozíde so svojou dlhoročnou láskou. Bola som pokojná, len trochu smutná a možno aj previnilá – jednak pre svoj podiel na našom rozchode, jednak preto, že som necítila nič také, čo by som pravdepodobne mala cítiť.“

Lou si pomaly uvedomovala city, ktoré začala k Willovi prechovávať a možno aj preto ju rozchod s Patrikom až tak nebolel. Boli spolu síce už sedem rokov, no udržiavať pri živote vzťah, v ktorom si jeho hlavný aktéri už nerozumejú, tak ako kedysi, vzťah, v ktorom by ste už márne hľadali iskru, ktorá by medzi nimi vzplanula vždy znova a znova a vzťah, v ktorom partneri nemajú ani len jeden spoločný koníček. Možno by to časom skončilo rovnako aj bez Willa.

Láska si nevyberá kedy príde. Nerieši čas, ani okolnosti života ľudí.
Nerieši či sa to práve teraz hodí. Nečaká na pozvánku.
Jednoducho príde.
Láska je pocit, nie rozhodnutie.

Príbeh knihy „Predtým ako som ťa poznala“ je veľmi silný, emocionálne nabitý. Nedokázala som zložiť knihu z rúk, až kým som ju celú neprečítala z hora, zdola, odpredu aj odzadu. Je v nej množstvo dojemných a romantických scén, ktoré možno neznázorňujú vzťah ako taký, no sú plné lásky, oddanosti, pochopenia a vôle urobiť pre šťastie toho druhého všetko, čo je v ľudských silách.
Je to príbeh, ktorý chytí za srdce aj toho najväčšieho „tvrďasa“.
Krásna kniha s hlbokou myšlienkou, kde si pri čítaní uvedomíme, ako sa nám v sekunde môže zmeniť celý život. Preto by sme ho mali žiť naplno.

„Nemysli na mňa veľmi často. Nechcem si ťa predstavovať uplakanú. Užívaj si život. Jednoducho ži.“

O autorke:

Jojo Moyes. Anglická novinárka, ktorá sa rozhodla na plný úväzok venovať sa spisovateľskej tvorbe.
Autorka romantických noviel je jednou z mála autorov, ktorá dva krát po sebe získala ocenenie Romantická novela roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *