HRA NA LÁSKU A NENÁVISŤ

Sally Thorn

Mám takú teóriu, že nenávisť sa priam strašidelne ponáša na lásku. Mala som dosť času porovnávať oba pocity a prišla som na toto: Ľúbime a nenávidíme inštinktívne. Pri myšlienke na daného človeka nám zovrie žalúdok. Srdce nám ide vyskočiť z hrude.

Lucy Huttonová a Joshua Templeman. Dvaja asistenti dvoch riaditeľov dvoch knižných vydavateľstiev, ktoré sa spojili, aby sa zachránili pred takmer istým koncom. Kľudne by sme im mohli dať prirovnanie aj dvaja kohúti na smetisku, ktorý sa navzájom nenávidia. Dvaja ľudia, ktorý okrem zápalu pre prácu a vzájomnej nevraživosti, už na prvý pohľad nemajú vôbec nič spoločné.
Lucy, vždy optimistická osôbka, ktorá vyjde vždy každému v ústrety so svojím farebným vintage štýlom obliekania len ťažko chápe Joshuu, ktorý na ňu pôsobí odmerane a úzkostlivo a je vždy uhladený a vážny.

Láska a nenávisť sú zrkadlové obrazy tej istej hry, v ktorej musíme zvíťaziť práve my.

Každodenné podpichovanie a malé hry, ktoré spolu hrajú, a ktoré by si žiadny náhodný poslucháč ani nevšimol ich oboch rozčuľovali, no zároveň som nadobudla pocit, že ich to napriek všetkému baví, hoci si to zatiaľ ani jeden z nich nepriznáva. Ak by s touto zvláštnou vzájomnou interakciou skončili, možno by im to aj časom začalo chýbať.
Hoci obaja hovoria o vzájomnej nenávisti, všetci predsa vieme, že medzi láskou a nenávisťou je veľmi tenká hranica.

Napätie medzi hlavnými hrdinami sa pomaly začína stupňovať, či chcú alebo nie. Obaja chcú zabojovať o novo ponúknutú pracovnú pozíciu, prevádzkového riaditeľa.

Ako dni ubiehajú, Lucy si postupne uvedomuje, že jej city k Joshuovi sa menia. Že možno to, čo cíti k Joshuovi nie je nenávisť. Možno je to presne opačný cit. Láska.
A možno u Joshuu je to presne tak isto. Možno aj jeho city k Lucy sa prehĺbili. Z nenávisti sa stala láska.

Večerný vzduch vonia búrkou. Nad hlavou sa nám zbiehajú mračná. Josh sa opiera o auto a hľadí na cestu. Z jeho postoja vyžaruje zvláštna ladnosť. Keby som mala tento výjav nejako pomenovať, zvolila by som názov Túžba.

Priznajú si sami pred sebou svoje city? Priznajú ich jeden druhému? Ovplyvní snaha o povýšenie vzťah, ktorý by medzi nimi mohol vzniknúť?
Ako sa to stane? A stane sa to vôbec?
Ak by som sa rozpísala, prezradila by som vám celú pointu a to nechcem.
Vrelo vám však odporúčam nahliadnuť hlbšie do deja tohto príbehu dvoch mladých ľudí. Kniha je plná vtipných rozhovorov, nehľadajte v nej však nejakú ťažkú zápletku. Napriek tomu ju vrelo odporúčam všetkým, ktorý majú radi krátke oddychovky, humor a príbehy o láske.

Prehodí cez nás prikrývku a vytesní celý svet.
Jeho smiech je môj najobľúbenejší zvuk na svete.

Láska a nenávisť. Dva pocity, ktoré sú na jednej strane úplne odlišné, no na tej druhej sú si zároveň aj v niečom podobné.
Aby ste k niekomu prechovávali jeden z týchto pocitov, musí sa vám najskôr zaryť poriadne hlboko pod kožu. Je to niekto, kto akýmsi spôsobom radikálne ovplyvní váš život. Ani jednej z týchto dvoch emócií totižto človek nie je schopný k niekomu, kto je nám ľahostajný.
Stačí jediný okamih a tak ako sa láska môže v sekunde zmeniť na nenávisť, presne tak sa aj nenávisť môže zmeniť na lásku.

O autorke:

Sally Thorne. Austrálska začínajúca spisovateľka, ktorej príbeh, Hra na lásku a nenávisť, je prvotinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *