MILUJEM TVOJE LŽI

Adriana Macháčová

„Ľudia zo všetkého najviac
ohovárajú šťastie.“

Françoise Saganová

Tento príbeh ma dostal natoľko, že ani neviem, ako túto recenziu začať.
Ako prvé sa musím, síce veľmi nerada, ale priznať, že kniha Milujem tvoje lži je prvá, ktorú od tejto autorky čítam a je mi nesmierne ľúto, že som po príbehoch Adriany Macháčovej nesiahla skôr.
(Tento môj rest som však už začala naprávať.)
Spôsob, akým je kniha písaná, vás vtrhne do deja a núti vás prežívať osudy hrdinov spolu s nimi.
Je to jedna z tých kníh, ktorú by ste najradšej čo najskôr dočítali, pretože chcete vedieť, ako to nakoniec všetko dopadne, no zároveň ju dočítať nechcete, pretože vás baví čítať každú jednu jej stranu.

„A vtedy som ho našla. Vytiahla som ho spopod tvojej postele. Starý čierny koženkový kufor. Mosadzné pracky boli sčerneté, len s námahou som ich uvoľnila. Takmer som nedýchala, keď som nadvihla poklop a vypustila dávno zabudnuté spomienky svojej mamy. Prehŕňala som sa zožltnutými fotografiami. Obracala som stránky veľkého albumu a skúmala nezabudnuteľné okamihy jej života.“

Kniha sa skladá z príbehov viacerých postáv a rodín, ktorých životné osudy nie sú najľahšie, hoci by sa vám to na prvý pohľad vôbec nemusela zdať. A sú vzájomne poprepájané, čo vám autorkine rozprávanie postupne približuje.
Najviac vo mne zarezonovalo rozprávanie Kataríny.
Katarína Moravčíková. Mladá žena, s ktorou sa život nemaznal. Už ako malému dievčatku jej zomrela mama, otca nepoznala a tak ju vychovávala jej stará mama.
Po smrti starej mami, keď už ostala na všetko úplne sama, rozhodla sa svojho otca vyhľadať.
Neviem, či to bolo Kataríniným osudom, alebo tým, že iba jej rozprávanie bolo písané v privej osobe, no práve jej príbeh ma najviac chytil za srdce.

Kniha nám postupným sa posúvaním v deji ukazuje, ako sa dokonalé rodinné šťastie a pohoda, môžu razom zmeniť. Ako sa nám v sekunde môže život obrátiť hore nohami a ako nás naša minulosť a hriechy našej minulosti, hoci neskôr ale raz určite, dobehnú.

Ako sa Katarínin príbeh skončí? A ako nakoniec dopadnú ostatný hrdinovia a ich osudy?
Veľmi rada by som vám o knihe napísala oveľa viac, no obávam sa, že sa priveľmi rozpíšem a prezradím vám tak viac, ako je treba. Preto to radšej neurobím a nechám vás, aby ste si príbeh od začiatku naplno užili presne tak, ako som si ho užívala ja.

Knihu Milujem tvoje lži vám môžem odporúčať všetkými desiatimi a kto ju ešte nečítal, nech tak určite urobí. Ak máte radi knihy so zápletkami, ktoré nie sú hneď od začiatku predpokladateľné a jasné, rozoberanie vzťahov (či už rodinných alebo pracovných) a napätie, tak sľubujem, že neoľutujete.

„Ľudské emócie sú ako rozbúrené vlny.
Narážajú na breh.
Niekedy sú väčšie, inokedy menšie, no zakaždým sa upokoja.“

O autorke:

Adriana Macháčová.
Je to veľmi úspešná slovenská autorka.
Jej debutovým románom boli Cudzie vzťahy.
Pokračovala knihami Žena vplyvného muža, Dobré dni sa začínajú v noci, V slepej uličke, Keď láska zabíja a mnoho ďalších.
Jej knihy vychádzajú taktiež v českom a nemeckom preklade.
V časopise Slovenka jej vyšiel aj krátky román na pokračovanie Prečo práve ja?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *