ANNA A FRANCÚZSKY BOZK

Stephanie Perkins

„Čím to je, že tí správny ľudia nikdy neskončia spolu?
Prečo sa ľudia tak boja rozchodov, hoci vedia, že ich vzťah je nanič?“

Kniha Anna a francúzsky bozk nám na prvý pohľad môže pripadať ako ďalší príbeh z teenagerského prostredia, kde nám autor vykresľuje strasti ale aj radosti dvoch mladých ľudí v poslednom, maturitnom ročníku. Opisuje ich život, myšlienky, problémy a prvé skutočné lásky.

To všetko je na jednej strane pravdou, no ako sa hovorí, každá minca má strany dve. A ja som sa pri čítaní zamerala práve na tú druhú. Na tú, kde nám autorka, stranu za stranou, ponúka množstvo myšlienok, ktoré nepatria iba teenagerom. Naopak. Patria všetkým.

„Akoby znova nastoľoval … čo? Hranice? Aby bolo jasné, že je zadaný a ja v podstate tiež?“

Mám rada knihy, v ktorých sa človek vie nájsť. V ktorých si každý vie nájsť to svoje. To, čo práve prežíva alebo to, čo prežil kedysi, nech už je primárny príbeh akýkoľvek.
Knihy, v ktorých nájdeme množstvo hlbokých myšlienok, výrokov a citátov.
A presne takto na mňa táto kniha pôsobí.

„Neviem. Niekedy si myslím, že človek má len obmedzený počet možností … ako sa dať s niekým dokopy. A obaja sme to toľkokrát zbabrali, že sme premeškali šancu.“

Ako nám už samotný názov hovorí, príbeh sa odohráva vo francúzsku, konkrétne v Paríži.
Paríž bol odjakživa krajinou, ktorú som si dala na zoznam miest, ktoré chcem navštíviť a po prečítaní knihy ma to tam ťahá ešte omnoho viac. Autorka naozaj veľmi pekne opísala každé miesto, ktoré hlavný hrdinovia navštívili a páčilo sa mi, že to neboli žiadne prehnane dlhé opisy a neboli to iba tie typické turistické miesta.

Anna a francúzsky bozk je príjemná oddychovka, ktorá sa číta rýchlo a dej plynulo odsýpa. Nie sú v nej žiadne nudné a zbytočné pasáže, ktoré by vás nútili ju odložiť a nedočítať.
Kniha ma bavila od začiatku no niekde za polovicou ma vtiahla do deja tak veľmi, že som ju nedokázala pustiť z rúk a musela som ju dočítať, pretože som nutne potrebovala vedieť ako sa to skončí.

Táto kniha určite patrí medzi tie, ktoré vám vrelo odporúčam.

„Je možné, že domov nie je miesto, ale osoba?
…..
Nemohla by som mu to povedať, ale je to pravda.
Toto je domov. My dvaja.“

O autorke:

Stephanie Perkins.
Americká spisovateľka, ktorá je autorkou kníh pre mládež ( ale kľudne aj pre dospelých ).
Preslávila sa predovšetkým príbehom Anna a francúzsky bozk.
Jej ďalšími knihami sú Lola a chlapec od vedľa, či Isla a šťastné konce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *