FIFTY SHADES

E L James

„I can´t bear to hurt you because i love you.“

Už je to nejaký čas, čo bola séria Fifty Shades spomínaná z každej strany, odkiaľ to len bolo možné. Knižné, ale tak isto aj filmové spracovanie sa stalo obrovským hitom a neminulo ani mňa. Prečítala som všetky knihy behom pár dní, filmy som videla niekoľko krát a kľudne si to prečítam a pozriem všetko znova.
Prečo som sa rozhodla napísať túto recenziu práve teraz?
Jednak preto, že v období, kedy som tento príbeh čítala sa mi o tom, že niekedy budem písať recenzie ani nesnívalo a zároveň preto, že od kedy séria Fifty Shades uzrela svetlo sveta, počúvam na ňu rôzne názory a tak by som vám rada vyjadrila ten svoj.

Nie je to novinka a myslím, že to minimálne z filmov pozná hádam každý a popri reklame akú to malo o tom niečo málo vie aj ten, kto príbeh nečítal alebo nevidel, takže sa tu objavia aj malé spojlery.

„You can only truly be mad at someone you really love.“

Stretávam sa s názorom (častejšie ako by som chcela), že je to celé iba o erotike, sexe a zvrhlostiach, že Christian je chorý a Anna obyčajná zlatokopka.
A vtedy sa tých ľudí iba pýtam: „Vážne to vidíte takto?“
Možno to všetko vidím príliš romanticky a priveľmi cez city, no pre mňa tento príbeh znamená niečo celkom iné.

V skratke by som príbeh Anny a Christiana opísala ako osudové stretnutie, či pravá láska.
Áno, je pravdou, že Christian nie je zrovna na vanilkový sex a áno, Anna vzťahom s nesmierne bohatým Christianom veľa získala, ani jeden sa však o to neprosil. Život nás niekedy vedie cestičkami, ktorým ani my sami nerozumieme a nie všetko vieme ovplyvniť, hoci by sme veľmi chceli. Myslím, že to, čo vieme ovplyvniť najmenej, ak sa to vôbec dá ovplyvniť aspoň trochu, sú naše pocity. Láska. Nevyberáme si do koho sa zamilujeme, nerozhodujeme o tom, kedy sa to stane. Láska príde a my s tým nič nenarobíme. Presne tak to z môjho pohľadu bolo aj u našich dvoch hlavných postavách. Osud ich spojil dokopy a hoci si na prvý pohľad už nemohli byť viac rozdielny, napriek tomu boli obaja ochotný urobiť všetko preto, aby bol ten druhý šťastný a aby mohli byť šťastný spolu. Nie vždy im to klapalo, nie vždy to bolo jednoduché, no také už vzťahy sú. Obaja však boli ochotný urobiť vo svojom živote zmeny a kompromisy, nie preto, že by museli ale preto, že keď niekoho skutočne milujete, chcete aby bol šťastný a urobíte pre neho všetko, čo je vo vašich silách.

A že tam bolo veľa sexuálnych scén? Samozrejme. Je to predsa romanticko-erotická séria a myslím si, že tam tých scén bolo tak akurát.

…..

„You are my more.“

Ak by som mala porovnať knihy a filmy, tak to knižné spracovanie sa mi páčilo viac, no ani filmy nie sú zlé. Knihy sa čítali doslova samé. Prvý del Fifty Shades of Gray som prečítala behom necelých dvoch dní. Teda, začalo som v jednu peknú sobotu ráno a keďže som ten deň nemala nič dôležité na práci, čítala som celý deň, celú noc a skončila na druhý deň, niekedy okolo piatej, šiestej ráno. Doslova ma to pohltilo. Hoci druhý diel Fifty Shades of Dark sa mi čítal trocha ťažšie a rozdelila som si to na viacero dní (dokopy to bol približne týždeň), poslednú časť Fifty Shades of Freed som znova doslova zhltla za nejaké dva, či tri dni.

Knihy sú napísané pútavo, nenudila som sa pri nich a veľmi rýchlo vás dokážu vtiahnuť do deja. Veľmi sa mi páčili správy, ktoré si Anna s Christianom vymieňali. Na niektorých scénach som sa z chuti zasmiala a pri ďalších som bola napätá, ako to nakoniec skončí.
Keď som zistila, že vyšiel príbeh aj z Christianovho pohľadu, veľmi som sa potešila. Vidieť dej očami toho druhého dáva príbehu trocha iný rozmer a takú nejakú úplnosť.

Samozrejme, každý sme iný a každý má rád čosi iné, mne sa séria Fifty Shades veľmi páčila a milovníkom tohto žánru (ak ste knihy ešte nečítali) ju vrelo odporúčam.

„All that is mine is now yours.
I give you my hand, my heart,
and my love from this moment on
for as long as we both shall live.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *